Traditionele woningbouw betekent dat de muuropbouw bestaat uit een binnenmuur, een spouw met isolatie en een gevel. Deze methode is -met voorsprong- de meest populaire bouwmethode en heeft tal van voordelen. De spouwmuur is erg belangrijk om isolatie- en vochtproblemen te vermijden.
Het binnenspouwblad
De binnenmuur, ook wel binnenspouwblad genoemd, zorgt eigenlijk voor de constructieve sterkte van je gebouw. Deze wordt opgebouwd uit dragende bouwblokken die uit baksteen (snelbouwers), cellenbeton (yton), kalkzandsteen (isolava) of beton gemaakt zijn. Iedere soort heeft zijn specifieke eigenschappen naar sterkte, isolerend vermogen, akoestiek, verwerkbaarheid e.d... Zo wordt in Vlaanderen veelal gekozen voor snelbouwers uit baksteen, terwijl men in Wallonië meestal opteert voor betonsteen.
Aan de buitenzijde van deze muur wordt dan de isolatie tegen aangebracht.
De spouw is een open tussenruimte van ongeveer 3cm tussen de isolatie en de buitenmuur. De spouw verhindert dat het vocht (van bvb. neerslag) doorheen de binnenmuur dringt en zorgt er via de luchtcirculatie door dat de isolatie & gevel voldoende kunnen (uit)drogen. Het water dat in de spouw terecht komt, wordt via een DPC folie terug naar buiten geleid.
De buitengevel heeft naast zijn esthetische functie ook een praktisch nut. Hij beschermt de rest van de bouw tegen externe weersinvloeden.
In de buitengevel worden open stootvoegen voorzien om het water, dat zich in de spouw kan bevinden, terug naar buiten te geleiden. De buitengevel kan uit verschillende soorten materialen bestaan zoals gevelsteen, hout, leien, aluminium, gevelbepleistering (crépi) en kan ook uit een combinatie van deze verschillende soorten bestaan. De keuze hiervan is erg belangrijk, want deze bepaalt voor een erg groot stuk het uitzicht van de woning.
Als isolatie wordt meestal altijd gewerkt met harde isolatieplaten. Hoe hoger de lambda-waarde van het isolatiemateriaal, hoe dikker de isolatie moet worden, wat dus ook een bredere spouw betekent. Deze harde isolatieplaten bestaan meestal uit PUR of PIR. PUR staat voor polyurethaan en is een kunststofschuim gemaakt op basis van isocyanaat. PIR of polyisocyanuraat is in principe een verbeterde PUR. Voordelen van de PIR t.o.v. de PUR is de hogere isolatiewaarde, zo ligt voor PURisolatie de lambda-waarde tussen de 0,030W/mK en 0,040W/mK, terwijl deze voor PIRisolatie tussen de 0,022W/mK en 0,026W/mK ligt. Een ander voordeel van PIR t.o.v. PUR is de hogere brandveiligheid omdat er bij brand veel minder rookgassen worden ontwikkeld. Daarnaast zijn ook de drukvastheid en de stabiliteit van PIR beter. PUR beschikt alleen over thermische isolatie-eigenschappen, terwijl PIR ook zorgt voor een geluidsisolerende werking.
Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert
- Een woning die is gebouwd met keramische binnenmuurstenen, vormt een massieve constructie. De materialen kunnen de warmte een hele tijd bufferen. Daardoor warmt de woning minder snel op in de zomer en koelt ze trager af in de winter. Het resultaat is dat de binnentemperatuur veel minder onderhevig is aan schommelingen. In een massieve constructie is het dus veel aangenamer wonen.
- Traditioneel bouwen scoort bovendien goed op het vlak van isolatie, akoestiek & bescherming tegen vocht.
- Kiezen voor een traditionele woningbouw betekent dat er erg veel mogelijkheden zijn naar afwerking, isolatie, architectuur, ...
- De constructie is erg stevig en dus enorm goed bestand tegen (storm)weer, wind en brand en verzekert u bovendien van een erg lange levensduur.
- Een woning opgetrokken volgens de traditionele bouwmethode is later veel gemakkelijker te renoveren en/of uit te breiden.
- Een traditionele woningbouw behoudt veel langer zijn waarde, en ook de doorverkoopwaarde is veel hoger.
In deze tijden van klimaatopwarming is kiezen voor een traditioneel gebouwde woning de verstandige keuze