Traditionele woningbouw

Afdekking gelijkvloers in predallen met stalen liggers & vloerverwarming

In de buitengevel worden open stootvoegen voorzien om het water, dat zich in de spouw kan bevinden, terug naar buiten te geleiden. De buitengevel kan uit verschillende soorten materialen bestaan zoals gevelsteen, hout, leien, aluminium, gevelbepleistering (crépi) en kan ook uit een combinatie van deze verschillende soorten bestaan. De keuze hiervan is erg belangrijk, want deze bepaalt voor een erg groot stuk het uitzicht van de woning.

Als isolatie wordt meestal altijd gewerkt met harde isolatieplaten. Hoe hoger de lambda-waarde van het isolatiemateriaal, hoe dikker de isolatie moet worden, wat dus ook een bredere spouw betekent. Deze harde isolatieplaten bestaan meestal uit PUR of PIR. PUR staat voor polyurethaan en is een kunststofschuim gemaakt op basis van isocyanaat. PIR of polyisocyanuraat is in principe een verbeterde PUR. Voordelen van de PIR t.o.v. de PUR is de hogere isolatiewaarde, zo ligt voor PURisolatie de lambda-waarde tussen de 0,030W/mK en 0,040W/mK, terwijl deze voor PIRisolatie tussen de 0,022W/mK en 0,026W/mK ligt.  Een ander voordeel van PIR t.o.v. PUR is de hogere brandveiligheid omdat er bij brand veel minder rookgassen worden ontwikkeld. Daarnaast zijn ook de drukvastheid en de stabiliteit van PIR beter. PUR beschikt alleen over thermische isolatie-eigenschappen, terwijl PIR ook zorgt voor een geluidsisolerende werking.

Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert

Waarom traditioneel bouwen?
  • Een woning die is gebouwd met keramische binnenmuurstenen, vormt een massieve constructie. De materialen kunnen de warmte een hele tijd bufferen. Daardoor warmt de woning minder snel op in de zomer en koelt ze trager af in de winter. Het resultaat is dat de binnentemperatuur veel minder onderhevig is aan schommelingen. In een massieve constructie is het dus veel aangenamer wonen.
  • Traditioneel bouwen scoort bovendien goed op het vlak van isolatie, akoestiek & bescherming tegen vocht.
  • Kiezen voor een traditionele woningbouw betekent dat er erg veel mogelijkheden zijn naar afwerking, isolatie, architectuur, ...
  • De constructie is erg stevig en dus enorm goed bestand tegen (storm)weer, wind en brand en verzekert u bovendien van een erg lange levensduur.
  • Een woning opgetrokken volgens de traditionele bouwmethode is later veel gemakkelijker te renoveren en/of uit te breiden.
  • Een traditionele woningbouw behoudt veel langer zijn waarde, en ook de doorverkoopwaarde is veel hoger.

In deze tijden van klimaatopwarming is kiezen voor een traditioneel gebouwde woning de verstandige keuze

Een traditionele woningbouw geeft meer mogelijkheden naar architectuur